Recept på Spanakopita – grekiska spenat- och fetaostpajer

Spanakopita
Spanakopita är en typisk grekisk paj, gjord av krispig filodeg, spenat och fetaost. Här får du receptet.

Spanakopita är en populära grekisk paj, som görs med perfekt, krispig filo-deg och en fyllning av spenat och fetaost. Du kan enkelt göra små portionspajer som är formade som trianglar, men om du har många gäster att bjuda på middag, passar nog den klassiska versionen bäst, där du bakar pajen i en ugnsform.

Klassisk spanakopita-fyllning är den bästa

Den klassiska fyllningen i en spanakopita är som sagt spenat och fetaost – men det är minst lika viktigt att addera massor av färska örter. I detta recept använde jag två hela buntar bladpersilja, och jag hackade dessutom också ner några av stjälkarna för de är fulla av smak. Du kan naturligtvis också lägga till torkade kryddor, som oregano och timjan, om du vill att din spanakopita ska bli en riktig smakbomb!

Spanikopita
Klassisk grekisk Spanakopita består av få ingredienser – men kombinationen blir en riktig njutning.

Recept på Spanakopita

Tid: ca. 1,5 timme
Antal portioner: 4 portioner

Ingredienser:

  • 3 msk + 1/2 dl olivolja
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 kilo spenat, sköld och grovhackad
  • 2 buntar bladpersilja, grovhackad
  • 3 ägg, lätt vispade
  • 1 dl ricotta
  • 2 dl fetaost, smulad
  • 8 filodegsblad

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader C. Smörj en ugnsform (ca 22×22 cm) med olivolja.

Värm 3 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme. Stek lök och vitlök tills de blivit mjuka, utan att ta färg. Häll i spenaten och persiljan och fortsätt att steka tills spenaten avgett sin vätska. Ta sedan bort stekpannan från värmen, och låt röran svalna.

Rör ihop ägg, ricotta och fetaost i en stor skål. Vänd ner spenatblandningen.

Lägg 1 filodegsblad i botten på den smorda formen och pensla den lite lätt med olivolja. Lägg sedan på ytterligare ett blad och pensla. Upprepa tills du har använt fyra filodegsblad (de kommer troligen att hänga ut över formen).

Sprid ut fyllningen och vik över filodegen som hänger ut över formen. Pensla med olja, och upprepa sedan samma process med de kvarvarande filodegsbladen för att skapa locket. Vik in den deg som sticker ut över kanten.

Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills pajen blivit gyllene på toppen och filodegen blivit krispig. Skär i kvadrater och servera medan den är varm.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer