Sant och falskt om lågprisflygbolag

Fly-artikel_fly over by
Vad ingår i priset, när du bokar en flygbiljett med ett lågprisbolag?

Hur kan det vara så stor skillnad på priserna hos olika flygbolag? En orsak, är självklart destinationen, men vad gäller då det kommer till säkerheten, servicen, bagaget och allt det andra? Vad är det som gör, att några flygbolag erbjuder så mycket billigare resor, än andra?

Detta är en frågeställning som ofta ställs, övervägs och diskuteras när flygbiljetten ska bokas. Därför har jag här samlat en rad fakta, som gör det lite enklare – och mer överskådligt – nästa gång du ska köpa en flygresa.

Billiga flyg kompromissar inte med säkerheten

Först och främst, vill jag gärna säga, att säkerheten är, som säkerheten skall vara! Det finns inga flygbolag som kompromissar med sin säkerhet, och det finns det flera anledningar till. För det första, finns det enormt många regler, lagar och procedurer som gör att det är mer eller mindre omöjligt att slappna av då det kommer till säkerheten. En annan anledning är, att flygbolagen är medvetna om, att om de en gång fått ett dåligt rykte för sina säkerhetsprocedurer, så kommer de på sikt förlora mer pengar på att sitt dåliga rykte, än på vad det kostar att vidhålla en förstklassig säkerhet. Så du ska inte vara nervös för detta, om du väljer att flyga med ett lågprisbolag.

Och så kommer vi till service, och återigen, så är det inte här de är sämre. Det är ju faktiskt inte mindre kostsamt för bolaget att erbjuda en dålig service, än en god sådan – ett leende kostar ju ingenting. Servicen på flygresan och på flygplatserna bestäms ju ofta av den enskilda medarbetaren, som kommer till jobbet varje dag – inte av själva flygbolaget i sig. Olyckan kan ju vara framme, så en flight kanske måste ställas in, eller så har ett bagage inte kommit med på flyget – men här vill jag påstå, att alla medarbetar gör sitt yttersta för att lösa problemet så bra som möjligt, och med ett leende på vägen, oavsett vem du flyger med. Om du upplever dålig service, är det mer troligt att det är den anställde som har en dålig dag, och inte chefen som sagt till dem att vara sura…

Dina rättigheter

Utöver detta, är det alltid bra att veta, vilka rättigheter du har, om olyckan skulle vara framme. Det avgörs både av längden på din flygresa, vilken försäkring du har tecknat, och hur länge du – eller ditt bagaget – blivit försenat.

Är ditt flyg till exempel överbokat, ska du vara uppmärksam på, om du säger upp din plats frivilligt, eller om du nekas tillgång till planet. Om du avsäger dig din plats frivilligt, är det upp till dig och flygbolaget att enas om en passande kompensation.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Kontrollera dina rättigheter, innan du sätter dig på planet…

Om du nekas tillgång, eller om ditt flyg blivit försenat, finns det några allmänna regler, som alla flygbolag som utgångspunkt ska följa:

  • Om du ska flyga under 1500 km, kan du få 250 euro, dock endast 125 euro om förseningen är under 2 timmar
  • Om du ska flyga inom EU eller mellan 1500 km och 3500 km, har du rätt till 400 euro, med mindre att du endast ska vänta under 3 timmar – då har du endast rätt till 200 euro.
  • Ska du resa över 3500 km och destinationen ligger utanför EU, så har du rätt till 600 euro, med mindre att du endast ska vänta 4 timmar – då är det hälften av summan som gäller, det vill säga 300 euro.

Observera: Vi tar förehåll för eventuella ändringar av ovanstående belopp, samt den gällande lagstiftningen på området.

Vad händer, om ditt flyg är inställt eller överbokat?

En faktor som du också ska vara uppmärksam på, är att om ett lågprisflyg blir inställt eller överbokat, så får man ofta vänta tills nästa gång det finns plats på ett av deras flighter – vilket ibland kan dröja flera dagar, beroende på vart du ska. De dyrare flygbolagen skapar allianser där de samarbetar kors och tvärs och därmed kan boka om dig till en avgång där det finns plats, med ett annat bolag.

Detta betyder ofta, att dy inte behöver vänta så länge på en ny avgång, om dy flyger med de dyrare flygbolagen, i jämförelse med om du har valt att boka din flygresa med ett lågprisflygbolag.

Undersök hemifrån

Och så finns det såklart också en massa regler för förseningar eller skadat bagage, och alla andra oförutsägbara scenarier, som kan uppstå på en flygtur. Det är därför ett bra tips, att alltid kontrollera hemifrån, vad du har rätt till och vad din försäkring täcker. Och, kom dessutom ihåg, att klaga på plats, för har bagaget inte kommit fram, ska det skrivas en rapport innan du lämnar bagageutlämningen. Om du vill klaga på något som har med flygresan att göra, ska du vända dig direkt till flygbolaget, och inte till den resebyrå som du eventuellt har bokat igenom.

Man vad är det då som gör, att de kan sälja deras flygbiljetter så mycket billigare? Jo, det finns flera grunder:

Bagaget

På många resor, framförallt de lite kortare, är det endast ett handbagage inkluderat i priset. Och om du ska åka på en weekend till Barcelona till exempel, så är ett handbagage kanske också tillräckligt. Men det är en faktor man alltid ska hålla koll på! Om du vet, att du kommer gå loss i butikerna i Barcelona, kan det vara en fördel att köpa till ett incheckat bagage till hemfärden.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Det är en fördel att köpa till bagage, innan du kommer till flygplatsen för att checka in…

Ska du på en veckas badsemester på Sicilien, ja du kommer kanske inte handbagaget att räcka till, och du kommer att behöva köpa till incheckat bagage åt båda håll. Oavsett om du vill ha extra bagage på väg hem, båda vägar, eller delar med ditt resesällskap, så boka det online samtidigt som du köper flygbiljetten! Det är möjligt att köpa till det vid en senare tidpunkt, men det är ofta dyrare än att boka det tillammans med biljetten – och väntar du tills du är framme på flygplatsen, ja då hade du nästan kunna köpa en förstaklassbiljett hos SAS med 23 kg bagage per person från första början…

Och så kommer vi till vikten: håll den under maxvikten, och se till att din väskans mått är inom vad som är sagt. Detta är ytterligare en sak som kan kosta extra, det vill säga, om ditt bagage är för stort eller för tungt. Så mät väskan där hemma, och köp en bagagevåg som du kan ha med på resan. Dessa kan du köpa för dryga hundralappen, och är guld värda när du står i Barcelona med din nya solhatt, skor, fat och smycken och inte har en aning om hur mycket de väger. För det första, kan du då resa med ro i själen då du vet att ditt bagage inte väger för mycket, och för det andra kan du spara massor av pengar.

Avgifter

Precis som du ska vara uppmärksam på extra bagageavgifter, så är det också viktigt att hålla ett öga på andra avgifter som kan komma att läggas till. Kostar det extra att betala med ett visst betalkort? Ska du checka in redan hemifrån? Många lågprisflygbolag skriver ofta i deras villkor, att du ska checka in därhemma och skriva ut din biljett, så att du sedan endast ska lämna av ditt bagage (“drop off”) på flygplatsen. Detta sparar flygbolagen en hel del personalkostnader, varför det också kan kosta dig mer om du inte har utfört dessa förberedelser innan du kommit till flygplatsen.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Var uppmärksam på extraavgifter, när du flyger med ett lågprisflygbolag.

En bra idé är att göra en test-bokning innan du bestämmer dig. Det vill säga, gör en bokning hela vägen fram till betalning, och utgå sedan från det priset när du ska välja vem du flyger med. Gör eventuellt denna test-bokning i ett inkognitofönster i din webbläsare, för att undvika de cookies visa lågprisbolag använder sig av för att öka priserna på ofta sökta resmål.

Komfort

Många lågprisbolag sparar in pengar på komforten – det saknas t.ex. en TV-skärm i sätet framför dig, och platsen är kanske inte så stor, som på långdistansflyg med SAS eller AirFrance. Ofta är flygplanet också byggt av lite andra material, eller är kanske lite äldre, så ljudisoleringen är inte den bästa… Ta därför med dig en bra bok, din favoritmusik och en kudde ombord, så kommer du nog få en skön tur ändå. Men kom ihåg – de ska få plats i ditt handbagage.

Därutöver gör många lågprisflygbolag också reklam för andra, så du ska inte överraskas, om det hänger reklam på väggarna, om du får höra reklam i högtalarna, eller om flygvärdinnorna kommer gåendes med en vagn med reklam och lotter du kan köpa för att vara med i olika tävlingar.

Måltider

En annan sak, som de både sparar mycket pengar på – och dessutom tjänar en god slant på – är måltiderna på turerna. Dessa är ofta inte inkluderade, och säljs istället till överpriser ombord. Det är därför en bra idé att antingen ta med en bit mat själv, om du blir hungrig eller törstig på flighten, eller äta innan du går på planet. Du kan ta med mat hemifrån, eller köpa på flygplatsen, men innan du packar den stora picknick-korgen, så kom ihåg att det finns många regler för vad du får ta med in på flygplatsen, eller ombord på flyget. Du får inte ha några behållare som rymmer mer än 100 ml, och alla behållare ska tillsammans kunna rymmas i en 1 liters genomskinlig plastpåse, som ska kunna stängas. Dessa påsar kan du få på flygplatsen (dock inte behållarna).

Ankomst till flygplatsen

Till sist, är det alltid viktigt att kontrollera varifrån du flyger, och var du landar. Det är billigare att landa på flygplatser som ligger utanför storstäderna, varför många lågprisbolag väljer att landa här. Så kontrollera, var flyget landar, och undersök vad det kostar att ta dig från flygplatsen till hotellet, och hur lång tid det tar. Igen är det ofta billigare att boka transfer hemifrån online, än att fixa det väl på plats på flygplatsen.

Lavprisflyselskaber
Det är billigare att landa på flygplatser som ligger lite utanför storstäderna…

Det skulle ju vara riktigt tråkigt att behöva spendera alla pengar du sparat, på transport till hotellet – då kan ju hela resan bli förstörd!

Men nu ska jag inte skrämma bort dig! Om du bara är villig att kompromissa med komforten på flygresan, samt är beredd på att följa dessa goda råd, så kan du lugnt boka din resa med ett lågprisflygbolag:

  • Undersök dina rättigheter, om olyckan skulle vara framme, och kontrollera vad din försäkring täcker
  • Undersök vad som gäller angående bagagetillåtelser, och bestäm hemma, vad du har behov av
  • …och håll dig inom maxvikten och maxmåttet på din väska.
  • Kontrollera vilka eventuella avgifter som kan tillkomma till priset
  • Förbered dig hemifrån, checka in och skriv ut boardingpass om detta krävs
  • Se till att ta med lite att äta på planet, om du inte vill köpa en macka till överpris när du sitter uppe i luften och hungern faller på
  • Kontrollera var du landar. Undersök också hur du tar dig därifrån till ditt valda hotell
  • Du får vad du betalar för – allt annat kostar extra…

Flygresor med Hideaways

Hideaways samarbetar med alla flygbolag, vilket innebär att du kan flyga från de flesta flygplatserna i Sverige och Danmark till våra resmål. Du kan se alla våra resmål här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer