Recept på Pad Thai

pad thai
En Pad Thai kan se ut på många olika vis - här får du receptet på vår version.

Det är svårt att säga vad en autentisk pad thai (ผัดไทยกุ้งสด) faktiskt består av, för gör du din efterforskning, inser du snart att det kan vara lite vad som helst. Några beståndsdelar förekommer dock alltid: risnudlar; en marinad av bland annat soja, tamarindpasta och fisksås; ett eller två halvstekta/halv-äggröriga ägg; och slutligen hackade jordnötter. Därtill kommer också olika grönsaker, och någon form av protein – oftast kyckling eller räkor, men det förekommer också vegetariska variationer med tofu.

Som du ser är det lite gör-som-du-vill-principen som gäller här. Det skulle naturligtvis gatuförsäljaren i Bangkok, som har specialiserat sig på Pad Thai, och sålt rätten dag in och dag ut i flera år inte hålla med om, men faktum är, att vi aldrig kommer nå upp till hans nivå, och då får vi helt enkelt göra det bästa av situationen.

pad thai kvad
Det är lite gör-vad-du-vill-principen som gäller när du lagar en pad thai…

Det som är bra med Pad Thai, är att rätten fungerar lite som vår egen pytt i panna – det vill säga, en perfekt rätt att slänga ihop av gårdagens rester, eller av det du hittar i kyl och skafferi. Det går otroligt snabbt att laga till, och det färdiga resultatet är fullt av ljuvliga smaker, som direkt tar dig med på en resa till andra sidan världen.

Här kommer min version av Pad Thai, den är helt vegetarisk – men som sagt, inget står skrivet i sten, så anpassa rätten efter ditt tycke och smak. Jag hittade ingen tamarindpasta när jag handlade, så jag tillsatte extra ingefära och vitlök i marinaden för att få den extra smakrik – ett tips!

Fakta

Antal portioner: 2
Tid: 20 minuter

Ingredienser

150 g risnudlar
1 dl edamamebönor (skalade)
2 dl mungbönor
2 ägg
1 näve färsk koriander
2-3 msk hackade jordnötter eller cashewnötter (saltrostade)
1 msk rosépeppar
1-2 tsk olivolja.
Salt & peppar

Marinad
1 tumbit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk soja
1 msk fisksås (uteslut för vego)
½ tsk Srirachasås
1 tsk sesamolja
½ tsk citronsaft
1 msk tahini
Salt, peppar, chiliflakes

1.
Lägg risnudlarna i en skål. Koka upp vatten och häll över risnudlarna. Salta. Låt stå i cirka 8-10 minuter (eller enligt förpackning – tills nudlarna bivit mjuka helt enkelt). Häll av vattnet.

2.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Häll över risnudlarna.

3.
Värm upp olja i en wok. Släng ner edamamebönor och mungbönor. Stek några minuter innan du slänger ner nudlarna. Låt steka några minuter. För sedan allt åt sidan och knäck ner två ägg. Låt äggen steka lite innan du rör i dem och blandar allt med nudlarna. Grovhacka koriandern och släng ner. Smaka av med salt och peppar (inte för mycket salt – marinaden och nudlarna är redan salta).

4.
Häll upp i skål och toppa med saltrostade jordnötter eller cashewnötter samt rosépeppar.

Vill du äta en autentisk Pad Thai på plats i Thailand?

Då ska du besöka vår sida om resor till Thailand, där vi har samlat alla våra noga handplockade hotell i städer som Bangkok, och öar som Phuket och Koh Samui. Behöver du hjälp med att hitta rätt, är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta oss.

Taggar från inlägget
Mer från Louise Laurenius

Testa New Yorks 5 bästa hamburgare

Jag är medveten om att jag nog har tagit mig vatten över...
Läs mer

Kommentera