Porto är världens mest (hemliga) romantiska destination

Picknick i romantiska omgivningar i Porto
Picknick i romantiska omgivningar i Porto

Staden Porto i norra Portugal vann år 2015 titeln Best Under-The-Radar Romantic Destination, och även om det var några år sedan priset delades ut, tycker jag fortfarande att det stämmer.

Det är ofta Paris, New York eller Rom som omnämns, när romantiska städer är på samtalet, vilket självklart inte är fel. Men ibland kan de mest intima och romantiska upplevelserna finnas på andra platser. USA Today tog hjälp av en hel hög av romantiska rese-gurus för att nominera 20 destinationer världen över, som de flesta inte vet har en romantisk stämning över sig.

Vinnaren blev som sagt Portugals näst största stad, Porto – en stad som är känd för sina portviner, medeltida arkitektur och gamla, autentiska charm.

Lär mer om listan på USA Today 10 Best

Porto och Dourofloden

Utöver att vara känd för ovanstående, har Porto också gett namn till landet Portugal på grund av sin historia som romersk bosättning under Portus Cale. Porto ligger som en en medeltida juvel på en bergssluttning med Dourofloden, Rio Douro, vid sina fötter, och kombinerar gammal charm med modern komfort.

Den 2000 år gamla staden är sedan 1996 skyddad av UNESCO och erbjuder många fina sevärdheter. Det är med fördel som du kan följa med på en sightseeingtur, då måna av sevärdheterna ligger i det förhållandevis backiga centrumet. Historieintresserade kan njuta av barockkyrkor, museum och promenader genom det antika distriktet Ribeira, där kläder fortfarande tvättas i floden och sedan hängs på tork på linor längs gatorna. Likaså erbjuds vinturer till några av alla vingårdar i området.

Porto valgt til bedste rejsemål i 2015
Porto präglas av sitt läge vid Dourofloden.

Portos övernattningsmöjligheter är goda, och här erbjuds allt från hotell i centrum av staden, till boutiquehotell och 5-stjärniga resorts med unika vin-tema. Kvällsunderhållning kan du hitta på de lokala Fado-klubbarna, på vinbarer samt på jazz- och bluesklubbar.

Tillsammans med Porto utnämndes följande 10 vinnare

1. Porto, Portugal
2. Mackinac Island, Michigan
3. Rothenburg ob der Tauber, Tyskland
4. Lugano, Schweiz
5. Reykjavik, Island
6. Annapolis, Maryland
7. Lucca, Italien
8. Guanajuato och San Miguel de Allende, Mexico
9. Budapest, Ungarn
10. Cantagena, Colombia

En panel av experter valde de 20 nominerade destinationerna, och Top 10 utsågs genom röstning. Experter som Ivy Jacobson (TheKnot.com), Susan Moynihan (The Honeymoonist), Betsy och Warren Talbot (Married with Luggage), Michelle da Silva Richmond (10Best Travel Expert) och Lydia Schrandt (10Best Editor) fanns med i panelen på grund av deras omfångsrika kunskap om romantiska destinationer.

Vill du åka på en romantisk semester?

Då kan du läsa mer om alla våra resor och hotell med romantisk touch, under vårt resetema ”Perfekt till Par” på vår hemsida. Vill du besöka Porto, kan du läsa mer om alla våra handplockade hotell och semesterlägenheter i norra Portugal här.

Taggar från inlägget
,
Skriven av
Mer från Amalie

Georgioupolis – Ett mysigt litet hörn på Kreta

Det här är ett gästinlägg från familjen Poulsen, som reste till Kreta...
Läs mer

Kommentera