På marknad – ta bättre semesterbilder

Marked i Istanbul
Marked i Istanbul. Foto: Jorge Láscar. CC BY 2.0

Marknader är ofta färgrika platser, där du kan gå på upptäcktsfärd och insupa stämningen på ditt resmål. På Hideaways resmål har du ofta åtskilliga möjligheter för att besöka spännande marknader, och vill du ha med dig ett minne hem, får du här några tips på hur du tar bättre semesterbilder.

På marknader hittar du ofta många goda motiv i form av exotiska råvaror, men också i form att de lokala försäljarna och handlarna. Det är en kombination som ger goda möjligheter för dig, som tycker om att föreviga semesterns intryck på bilder.

Oavsett om du besöker berömda marknader, som t.ex. Grand Bazaar i Istanbul, eller en liten lokal gatumarknad i en fransk landsort, kand et bli en av resans mest minnesvärda upplevelser. Här har du inte bara möjlighet att hitta en perfekt lite souvenir, men också få en unik inblick i kulturen på ditt resmål.

 

1. Utforska och planera

Om du har möjlighet till det, är det ofta en bra idé att spendera lite tid på att utforska marknaden innan du börjar ta bilder. Då får du en känsla av, var de mest intressanta stånden befinner sig, och du spenderar inte tid på att fota fel platser.

2. Gå närmare

Det kan vara frestande att fotografer allt på avstånd, eller med vidvinkel, i ett försök att få med så mycket som möjligt på bilden.

Frugter i nærbillede
Våga gå närmre, och ta bättre bilder

Men även om du på avstånd kan få goda översiktsbilder och kan fånga det hektiska marknadslivet, missar du många fina foton, om du inte också har öga för de detaljer som ofta berättar en bra historia om ditt resmål.

3. Var redo

Intressanta situationer uppstår och försvinner snabbt på en hektisk gatumarknad, och ska du hitta kameran i väskan varje gång, kommer du missa många fina motiv. Har du kommit för att fotografera, så ska du alltid vara redo, och ha kameran framme och redo.

4. Ha öga för ansiken

Marknader är ofta rika på karaktärsfulla försäljare, som är perfekta motiv för porträtter. Det råder delade meningar om det bästa sättet att ta porträtt på främmande människor, men kom ihåg att visa respekt och acceptera ett nej.

Markedssælger
Karaktärsfulla försäljare finns det gott om på marknader

En bra ingångsvinkel, kan till exempel vara, att starta med att komplimentera försäljarens varor och sätt att ta hand om sina kunder. Ha tålamod och ta flera biler efter hand som personen slappnar av och inte längre poserar onaturligt. Försök att få ögonen i fokus.

5. Ta många bilder

Med digitala kameror finns det inte någon anledning till att inte ta många bilder, och missa därför inte att fotografera samma motiv från flera olika vinklar – och med olika inställningar. Ju mer övning, desto bättre kommer du kunna avgöra hur ett motiv bäst fotograferas, men även professionella fotografer tar många bilder.

Sist, men inte minst: kom ihåg att njuta av marknaden och spendera inte hela semestern med kameran framför ögat.

Skriven av
Mer från Mikkel H

De bästa upplevelserna i Bangkok

Även om Thailands läckra sandstränder nog lockar, kan det varmt rekommenderas att...
Läs mer

Kommentera