Nya guider till semestern i Alentejo – få ut mer av ditt besök i Portugal

Alcacer do Sal i Alentejo
Alcacer do Sal, en typisk stad i Alentejo

Med två nya guidehäften i handen, kan du enkelt själv åka iväg på upptäcktsfärder i regionen, som av kännare anses vara den vackraste i Portugal: Alentejo. Den vidsträckta lantbruksregionen, som sträcker sig från Tejofloden, hela vägen ner till Algarve i södra Portugal, är känd för sina öppna vidder med gyllene vetefält, stora olivlundar och nästan bländande vitkalkade landsorter.

Utforska Portugals skafferi

Huvudorten, Évora, som sedan 1986 finns med på UNESCOs världsarvslista, är tillsammans med stora korkekar och vin, något av det de flesta tänker på när tankarna leder till Alentejo. Den soliga regionen bjuder dock också på en värld av andra upplevelser och sevärdheter, inte minst för dina smaklökar.

Kork Monchique bjergene Alentejo Portugal
Korkekar i Alentejos i Monchiquebjerge.

Även om det är en lite förenklad bild av verkligheten, är det inte utan grund, som Alentejo kallas för “Portugals skafferi”. I den ena nya guiden, From Farm to Table, utgiven av regionens turistbyrå, hittar du olika förslag på resplaner och rutter, där du har möjlighet för att utforska regionens bästa råvaror och möta de lokala producenterna “bakom kulissen”.

Guiden innehåller således upplysningar om de platser, som med glädje bjuder in besökare och ger dig chansen att se produktionen på nära håll. Det är enligt guiden till exempel möjligt att delta i olivskörden, känna av stämningen på en fiskauktion, gå en tur mellan risfälten, se var tryfflarna växer och naturligtvis delta i vinprovningar på charmiga gårdar.

Alentejo traditionel portugisik ret
En resa i Alentejo bjuder på många kulinariska höjdpunkter.

Vandringsleder i Alentejo

Det är inte endast dina smaklökar, som kan skämmas bort på en semester i Alentejo. Vill du bränna lite kalorier efter en mängd goda måltider – eller om du bara tycker om aktiva semestrar – hittar du i The TransAlentejo Guide förslag på 11 vandringsrutter runt Alquevasjön och Guadianafloden. Tillsammans med detaljerade kartor, som också kan hämtas på turistbyråns hemsida, finns här mycket inspiration och nyttig information att hämta.

Alentejo utgör cirka en tredjedel av landet, och rymmer en stor variation av landskap, som bjuder på massor av möjligheter att åka iväg på vandringsturer. Den nya vandringsguiden har enligt turistbyrån förslag till både den ambitiösa vandraren, som vill gå långt, och till familjen, som endast vill uppleva lite av Alentejos vackra kulturlandskap. Rutterna, som är avmarkerade med skyltar, leder förbi åtskilliga kultur- och natursevärdheter.

I den nya vandringsguide, som täcker den östra delen av Alentejo, kan du utöver en vägbeskrivning för varje rutt, också läsa om en handfull särskilt utvalda intressepunkter, som du passerar under vägen. Likaså är avstånd och sevärdheter angivna, så att du enkelt kan välja den rutten som passar dina önskemål.

Carrasqueira mole i Alentejo
Alentejo har också en lång, vacker kuststräcka. Här Carrasqueira lite söder om Lissabon.

Upplev mer av Alentejo på en rundresa

Vill du uppleva allt, som Alentejo har att erbjuda, är det prefekt att åka iväg på en bilrundresa. Här har du en hyrbil till ditt förfogande under hela semestern, som ger dig friheten att besöka sevärdheterna i ditt eget tempo, och uppleva små, trevliga landsorter och naturlandskap du annars inte kan komma till. Samtidigt behöver du inte oroa dig över övernattningen, då alla hotell är bokade på förhand.

Läs mer om rundresor i Alentejo med Hideaways här

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mikkel H

Madeira och vinet

Du sitter på en terrass med hela Atlanten som en blå spegel...
Läs mer

Kommentera