När är det billigast att boka resan med flyg, hotell och eventuell hyrbil?

Så hittar du billiga resor
Hur och när hittar du den billigaste resan? Det ska vi gå igenom i denna artikel. Här Bela Vista & SPA Hotel.

Är du på jakt efter en billig resa? Här får du mina, och utvalda källors, tips på hur du hittar de lägsta priserna på din semester, med flyg, hotell och andra tillval, som t.ex. hyrbil. Visste du t.ex. att det är billigast att boka resan på en tisdag klockan 15:00?

Jag får ofta frågan När är det billigast att boka min resa?, och på den frågan finns endast ett svar: det handlar om utbud och efterfrågan på flygbiljetter och hotell. Nu finns det ju dock ingen regel, som inte har ett undantag, för naturligtvis handlar det också om resebyråernas inköp och förhandling om priser på produkterna till resan, d.v.s. flyg, hotell, hyrbil och så vidare. I detta inlägg, kan du läsa mer om, hur du hittar billiga resor, och dessutom få tips och råd gällande när du ska boka din resa.

Här är några snabba tips på hur du hittar de lägsta priserna på din resa

 • Boka din resa på en söndag eller tisdag
 • Res på en tisdag och spara upp till 29% på flygbiljetten
 • Jämför alltid priser hos flera sökmotorer och resebyråer
 • Undvik att resa på lördagen om du ska på solsemester
 • Undvik måndag, fredag och söndag om du ska på sorstadssemester
 • Kombinera din ut- och hemresa med olika flygbolag
 • Välj flygavgångar med avresa mit på dagen
 • Ska du resa på sommaren, boka så tidigt som möjligt
 • Sök priser inkognito* (i privat browser)
 • Boka din hyrbil minst 3 månader innan avresa
 • Boka ditt hotell minst 3 månader innan avresa

>>> Testa själv att söka efter priser på de billigaste resorna med Hideaways

* Många hemsidor, som har en sökmotor (däribland resebyråer), kommer ihåg ditt besök och dina sökningar via en s.k. cookie, och därför kan du uppleva att priset stiger om du senare kommer tillbaka på sidan och vill boka din resa. Sök därför priser i inkognito, eller från olika ip-adresser. Och för den goda ordningens skulle, vill jag understryka, att vi på Hideaways naturligtvis inte använder oss av dessa metoder. Vi är så glada för alla som besöker vår hemsida, och priserna därinne är alltid dagsfärska priser, som är samma för alla – oavsett hur många gånger du kikar förbi hideaways.se

Tisdag är den billigaste dagen att resa

Sökmotorn Momondo har nyligen skickat ut ett pressmeddelande om när det är billigast att resa, någon bland annat Check-In (en hemsida om resebranschen) har skrivit en artikel om. Observera att det här är på tal om köp av flygbiljetter, och inte en paketresa som inkluderar flyg, hotell och eventuell hyrbil eller andra tillval. Momondo har sammanställt data från alla sökningar som gjorts i deras sökmotor, vilket handlar om fler än 7 miljoner sökningar efter flygbiljetter – så det är enorm data det är på tal om!

Hvornår er det billigst at flyve?
När är det billigast att flyga?

Dessa tal visar, att det inte endast handlar om att du ska boka resan på tisdagen. Det handlar också om när exakt du bokar din resa: datan är så precis att den säger att du ska boka klockan 15:00 för att få störst utbud av billiga resor. Orsaken till detta är, att de flesta flygbolag sätter sina priser på måndag kväll eller tisdag morgon, och därmed utvecklas ett litet priskrig mellan flygbolagen under tisdagen. Förutom tisdag, är söndag också en bra dag att hitta billiga biljetter.

I sökmotorn på Hideaways Resor jämför vi alltid priserna, så att du är säker på att få det lägsta priset på din resa, och det gäller naturligtvis oavsett vilken dag du bokar. Vi ger er alltid de aktuella marknadspriserna!

Läs hela artikeln om undersökningen från Momondo (artikel på danska).

Boka din resa 53 dagar innan du ska åka på semester

Återigen vill jag understryka, att vi här talar om köp av flygbiljetter och inte paketresor eller charterresor, men det är enligt Momondo billigast att boka sin flygbiljett 53 dagar innan avresa. Jag har läst i många andra undersökningar, att det generellt är billigast att boka flygbiljetterna cirka 2 månader i förväg, så de 53 dagarna verkar rimliga. Återigen ska du komma ihåg, att förutsättningarna är annorlunda om du reser under högsäsongen. Sätter man sig in i tal och data, är det mycket intressant att se hur flygbolagen använder många resurser på att prisoptimera det man i resebranschen kallar revenue, och det visar varför det ibland kan vara flera hundra kronors skillnad på samma biljett inom loppet av bara några timmar. Oavsett vad, gäller det att slå till om du hittar ett bra pris, för du kan vara helt säker på att flygbolagen justerar priserna efter utbud och efterfrågan.

Lördag är den dyraste dagen att resa på

Det är dyrast att flyga på en lördag, men det beror samtidigt på vilket resmål du ska åka till. Ska du t.ex. på en storstadsemester till Lissabon eller Barcelona; eller till en destination med många affärsresenärer som t.ex. Frankfurt, så är måndag, fredag och söndag de dyraste resdagarna. Ska du däremot på semester till ett typiskt semestermål som Mallorca eller Sicilien, så är det lördagen som de facto är dyrast.

Lufthavn
Lördagar är de dyraste resdagarna…

Juli och september är inte billiga…

Det kommer knappast som en överraskning för någon, att perioden för sommarsemestern är då priserna är som högst, och det gäller framförallt i juli månad. Många blir dock överraskade när jag berättar att också september är högsäsong, och orsaken till detta hittas i våra nya vanor. Det är helt enkelt fler och fler, som vill resa utom sommarsemestern, och framförallt september är populär för kulturresor o.s.v. då klimatet på resmål i södra Europa är väldigt behagligt. Ja, för vem orkar åka på en storstadssemester till Rom i juli eller augusti, när temperaturerna ofta kan gå över 40-gradersstrecket.

Det finns självklart även andra perioder på året, då priserna alltid är höga – några exempel på detta är påsken, höstlovet (vecka 42), resor över jul och nyår samt skolornas sportlov vecka 7, 8 och 9. När du söker på priser till t.ex. höstlovet samt i vecka 7, 8 och 9 behöver du dock inte alltid betala det höga pris du ofta upplever hos charterbolagen. Orsaken till detta är, att hotellen inte prissätter baserat på när vi i Sverige har lov eftersom hotellen samarbetar med resebyråer i hela världen. Flygbolag som SAS och Norwegian vet naturligtvis att vi i Sverige har höstlov eller sportlov, och därför är resorna hos dessa flygbolag inte lika billiga som hos flygbolag som inte har bas i Norden. Titta istället på flygbiljetter med t.ex. Air Berlin eller Lufthansa, så kommer du troligen kunna hitta rimligare priser. Ett annat tips är att också välja en vardag under dessa lov, för det är oftast på fredag, lördag och söndag som priserna är som högast.

Tidigare i detta inlägg har jag nämnt, att du hittar du lägsta priserna på flygbiljetter om du bokar cirka 2 månader innan avresa, men detta gäller inte när vi pratar om sommarsemestern, andra semesterveckor eller generellt resor i juli och september. Enligt undersökningar ska du då istället boka din resa så tidigt som möjligt för att uppnå de billigaste priserna.

Erbjudanden och rabatter

Det finns idag ett hav av olika erbjudanden och rabatter på resor, och här kommer jag nämna några av de mest nyttjade i resebranschen – enligt mina egna erfarenheter.

Rabatter

När det kommer till en rabatt, ska man säkerställa att det de facto är på tal om en rabatt, och inte det jag väljer att kalla ett “konstlat vägledande pris”, för sådana ser jag många utav. Det innebär, att kunden tror att priset är rabatterat, men i verkligheten betalas ett normalt pris. När allt kommer till kritan, handlar ju rabatter om tillit till den resebyrån du handlar av. Det skulle vara allt för omfattande att beskriva alla typer av rabatter på billiga resor i branschen, så jag kommer endast nämna några stycken från vår egen värld.

Lufthavn
Det finns rabatter att hämta på resor – men du ska säkerställa att det är på tal om riktiga rabatter…

Boka-tidigt-rabatt

Vi på Hideaways har exempelvis några mycket fördelaktiga boka-tidigt-rabatter, där hotellen ger en extra rabatt om du bokar din resa i god tid. Denna rabatt är ofta ganska hög då det är viktigt för hotellet att få sina bokningar så tidigt som möjligt. På Hideaways har vi hotell där rabatten kan gå upp till hela 35 %, vilket ju gör att semesterbudgeten kan revideras. Hur tidigt du ska boka för att uppnå denna rabatt är mycket olika från hotell till hotell, men oftast blir rabatten lägre ju närmre avresedatum du bokar. Det bästa rådet är alltså att boka direkt när du vet att du vill åka iväg, så är du säker på att få den bästa boka-tidigt-rabatten på ditt hotell eller resa.

Boka 7 nätter, betala för 5

Att boka ett antal hotellövernattningar och betala mindre är en ofta använd rabattform. Hotellen nyttjar detta för att det är billigare för dem om gästerna stannar längre. Därmed sparar hotellen pengar på städning, marknadsföring m.m. De vanligaste rabatterna är vid hotellvistelser på 5 eller 7 nätter, alltså t.ex. boka 5 nätter och betala för 4, eller boka 7 nätter och betala för 5. Inom resebranschen kallas detta för en stay and pay discount.

Det finns som nämnt många andra former av rabatter; grupprabatt, barnrabatt osv. Hos Hideaways dras alla möjliga rabatter automatiskt bort från priset i sökmotorn, så du kan alltid vara säker på att få det lägsta priset på din resa.

Sista-minuten och restplatser

Sista-minuten eller restplatser. Kärt barn har många namn. Faktum är, att restplatser är något som tillhör historien, för idag har charterbyråerna inte samma behov av att sälja sina sista platser till ett billigt pris. Förr i tiden kunde man hos de större charterbolagen mötas upp på flygplatsen och köpa en sista-minuten-resa, men så gör man inte idag. Däremot kan du ha tur och hitta riktigt bra erbjudanden på restplatser och sista-minuten-resor hos charterbyråerna, på hotellen eller hos flygbolagen. Det är alltså på tal om platser eller rum, som man inte har kunnat sälja till normalpris, och som säljs med stor rabatt nära avresa. Även på Hideaways händer det att vi säljer restplatser med rabatt. Då vi uppdaterar vår sökmotorn flera gånger dagligen med nya priser från hotell och flygbolag, kommer du alltid få det lägsta priset – också om det är på tal om en restplats.

Capo Vaticano
Du kan har tur och hitta en rabatterad resa söderöver – här Capo Vaticano i Italien.

Kampanjer med specialerbjudanden

Turistkontor, flygbolag och hotell – alla har då och då kampanjer där du kan uppnå en speciell rabatt. Förutom dessa kampanjer från leverantörerna, har många resebyråer också sina egna kampanjer med speciella erbjudanden och rabatter på resor. Et exempel från vår egen värld, är en kampanj vi körde i somras på resor till Madeira. Här hade vi samlat flygbolag, hotell och våra lokala samarbetspartners på Madeira, som var och en gav rabatter. Rabatten på denna kampanj bestod således dels av billiga flygbiljetter, men också av utflykter som inkluderades i priset samt uppgradering till rum med havsutsikt. Personligen tycker jag, att denna form av rabatt är bra, då det verkligen ger mervärde för våra kunder. Hideaways har löpande kampanjer på utvalda resor och de annonseras alltid i nyhetsbrevet och på hemsidan.

Kundklubbar och bonusprogram

I stort sätt alla flygbolag, hotell och biluthyrningsbolag har sina egna kundklubbar, där du kan samla bonuspoäng. Reser du ofta och med samma flygbolag, eller om du ofta bor på samma hotell, kan det finnas många bonuspoäng att hämta. Dock är det min erfarenhet, att dessa poäng först betyder något om du t.ex. reser i business class. Själv är jag medlem i otaliga lojalitetsprogram hos t.ex. SAS och Norwegian, och även om jag reser många gånger varje år, har dessa poäng så långt värde att jag aldrig använd dem.

Jag tittade lite på min reseaktivitet de senaste 12 månaderna, och här har jag rest med Norwegian 23 gånger tur och retur. Det är både korta inrikesresor, men långt de flesta är till resmål i södra Europa. Status är, att jag tjänat in poäng till ett värde att fjuttiga 500 kronor. Okej, 500 kronor är också pengar, men om jag låter mig påverkas av dessa poäng, och kanske inte bokar den bästa eller billigaste flygbiljetten (med ett annat bolag) när jag ska ut och resa, då förlorar jag antagligen på det istället. Tänk, om jag bara kunde sparat 25 kronor på alla flygbiljetter jag har bokat med Norwegian genom att välja ett annat flygbolag – som kanske hade billigare resor med bättre flygtider – då hade jag sparat 575 kronor och inte haft 500 kronor i bonus som jag endast får glädje av, om jag nyttjar dem…

Fly
Du kan ofta samla in bonuspoäng på resor, genom att gå med i olika kundklubbar…

Du ska också vara beredd på, att du oftare betalar ett dyrare pris om du t.ex. bokar flygbiljetter eller hyrbilar direkt genom olika leverantörer eller kundklubbar. Jag har upplevt många exempel, då jag ska boka en hyrbil, att priset är högre om jag bokar direkt hos uthyrningsbolaget (även om jag är medlem i deras kundklubb) än om jag t.ex. bokar via CarTrawler eller Auto Europe. Och precis samma situation harjag upplevt på hotellkedjor och flygbolag.

Därför är mina erfarenheter, att en kundklubb kan vara ok, men det ska vara för att medlemskapet ger ett mervärde, och du som kund gärna vill hålla dig informerad om produkter från bolaget – annars är det bara slöseri med tid. Ofta förlorar du pengar på att jaga poäng. Jag föredrar att priser är genomskinliga – men det är min personliga åsikt.

Deals

Sidor med deals är ju något som på allvar fångat vår uppmärksamhet de senare åren, och det finns många sådana sidor som säljer resor. Några av dem, för att bara nämna några få är Secret Escapes, Sweet Deal, Spot Deal och Travel Bird. Det ursprungliga konceptet var, att sälja överskottsresor från resebyråer, hotell och charterbolag med upp till 50% rabatt, men idag är det många som inte längre önskar samarbeta med dessa sidor. Ofta är den deal du hittar speciellt producerat för tillfället, och därmed ska både resebyrån och dealsiten tjäna på resan, eller så sätter dealsiten själv ihop en resa och de flesta är därför också med i Resegarantifonden. De olika dealsiterna är därför egentligen bara “vanliga” resebyråer, som marknadsför extra goda erbjudanden med stora rabatter.

Ferie
Om du har tur, kan du hitta ett bra erbjudande och komma iväg till en billig peng – så kan du ta med hela familjen på resan…

Men är det egentligen så bra erbjudanden dessa sidor erbjuder? Faktum är, att det inte är så svårt att hitta billiga flygbiljetter och hotell i t.ex. Rom i november månad. Jag gjorde för skojs skull en sökning på Hideaways, och hos oss kan du resa till Rom med direkt flyg inkl. bagage, och bo på ett bra fyrstjärnigt hotell inkl. frukost, som ligger mitt i centrum. Priset blev endast dryga 2000 kronor, och det ska understrykas att detta är normalpris. Mitt råd till dig, är alltså att jämföra vad du betalar för samma produkt på andra platser, när du ser en billig deal på en resa. Det är min erfarenhet, att du ofta kan hitta långt bättre kvalitet till samma goda pris. Det ska dock också nämnas, att jag då och då tar emot deals från olika sidor, som verkligen är bra erbjudanden!

På Hideaways tar vi gärna på oss utmaningen att ge goda deals, och vi har naturligtvis också prisgaranti på de paketresor du kan köpa hos de olika deal-sidorna. Du kan läsa mer om prisgaranti hos Hideaways Resor i de kommande avsnitten.

Priser på hyrbil

Bilhyra är, precis som flyg och hotellpriser, en djungel. Ska du hyra bil på din resa, är det absolut inte endast låga priser du ska vara uppmärksam på. På Hideaways använder vi många resurser på att hitta de bästa biluthyrningsbolagen, både då det gäller priser, men i hög grad också service och kvalitet på hyrbilarna.

Sådan finder du billig billeje
På alla Hideaways resmål kan du hyra en billig hyrbil (det är dock inte officiellt tillåtet att sitta på taket på sin hyrbil…).

Hideaways har valt att samarbeta med Auto Europe, som förmedlar billig bilhyra och har europeiskt huvudkontor i Tyskland. Du kanske även känner till förmedlare som CarTrawler eller Holiday autos – de är i princip samma sak. Gemensamt för alla förmedlare av bilhyra, är att de jämför priser och lediga hyrbilar från alla biluthyrningsbolag, som t.ex. Avis, Hertz, Europcar, Hertz, Interrent och SIXT, men också från mindre kända och lokala firmor som hyr ut bilar. Du kan alltså söka efter en hyrbil och jämföra där du får billigast pris, precis som du känner igen i ressökmotorer som Momondo och SkyScanner. PÅ Hideaways har vi avtalat med Auto Europe, att alla bilar som hyrs av våra gäster är inklusive fri kilometer, samtliga lagstadgade försäkringar, och så har vi dessutom svartlistat alla lurendrejare till biluthyrningsbolag – och tro mig, det finns många sådana i biluthyrningsbranchen.

Du kan själv söka efter priser och jämföra hyrbilar här

Hotellpriser

Nu har detta inlägg handlat mycket om hur du hittar billiga priser på flygbiljetter, men det är faktiskt på hotellpriserna du ofta kan uppnå störst besparingar. Okej, det beror naturligtvis på hur länge du ska hålla semester. Är det en storstadssemester på 2-3 dagar det handlar om, spelar flygpriset en större roll för det samlade priset på resan. Precis som för flyg och bilhyra, finns det otaliga sidor, där du kan boka ett billigt hotell och jämföra priser – jag nämner några av dem i nästa avsnitt. På Hideaways utformar vi både egna kontrakt, men nyttjar också olika hotelldatabaser för att hämta in de bästa priserna.

Billige hotel priser
Hotel Relais la Tenuta del Gallo i Umbrien i Italien är ett hotell jag kan rekommendera dig att titta närmare på.

Alla hotell, som du hittar i vår katalog, är handplockade och vi har besökt varje unikt hotell personligen. Vi utformar som sagt alltid direkta kontrakt och förhandlar om rabatter på alla hotell, och kopplar upp dem mot olika databaser. Under säsongen utformar hotellen ofta nya erbjudanden och rabatter, och dessa uppdateras automatiskt i sökmotorn, så du kan alltid vara säker på att få lägsta pris. Flera gånger om året jämför vi våra hotellpriser med andra resebyråer och hotelsites som Expedia, Hotels, Sunhotels, Booking m.fl. liksom vi också jämför priser på hotellens egna hemsidor.

Läs mer om utvalda hotell hos Hideaways

Hideaways inställning till priser och rabatter

Avslutningsvis, är det kanske på sin plats att skriva lite om vår egen inställning till rabatter och priser, för det är svårt att undvika att ge rabatter, om man vi säkra sig konkurrenskraftiga priser. Vi önskar, att du som gäst hos Hideaways alltid ska ha det bästa dagspriset – det gäller alla. Får vi en rabatt hos våra samarbetspartners, ger vi dem vidare till våra gäster, och dessa rabatter är alltid avdragna från priset du ser online. Hos Hideaways ger vi som utgångspunkt inte vidare rabatter på våra resor. Det finns dock undantag, t.ex. om ni är en stor grupp som önskar att resa tillsammans och därmed också bokar och betalar samlat. För att räknas som gruppresa, ska deltagarantalet som minimum vara 16 personer.

Prisgaranti

Det är många som skriver att de erbjuder det lägsta priset på en resa, det gör även vi på Hideaways, och det beror på att vi faktiskt menar det! Vi ger prisgaranti på alla resor, som inkluderar flyg och hotell, så vi är säkra på att du inte kan hitta ett lägre pris på våra utvalda produkter någon annanstans. Observera att prisgarantin inte gäller om du endast köper eller jämför en delprodukt, t.ex. endast flyg eller endast hotell.

Lufthavn
Många resebyråer marknadsför med prisgaranti, men vad betyder det?

Externa källor

Jag har i detta inlägg använt information från sökmotorerna Momondo och Travelmarket. Dessutom har har lästs artiklar och hänvisat till fakta och information om ämnet från diverse tidningar. Då utvecklingen i resebranchen går snabbt, och saker ändras från dag till dag, ska ovanstående upplysningar därför endast ses som vägledande och som inspiration, och jag reserverar mig för eventuella fel och ändringar.

Ska du för övrigt endast boka en billig flygbiljett, rekommenderar jag den nya flygsökmotorn från Googla, som jag själv alltid använder. Här kan du jämföra flygpriser från hela världen. Du kan också söka billiga flyg på sidor som Skyscanner eller MSN. Både Google och Bing hämtar in information från otaliga sökmotorer och flygbolag och länkar till de sidor där du hittar de billigaste resorna. Observera igen, att det är på tal om flygbiljetter och inte paketresor med flyg, hotell, bilhyra m.m.

Jag hoppas att informationen i detta inlägg har varit till nytta, och kommer att hjälpa dig hitta precis den resa som passar dina behov, och inte minst din budget. Du kan se alla resor med Hideaways här.

Har du själv tips på hur du hittar billiga resor, så skriv gärna en kommentar så att andra läsare på bloggen kan ta del av dina erfarenheter.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Marie

Palma de Mallorcas fästningar och palats

Huvudstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, är en vacker stad med många...
Läs mer

Kommentera