Madeira bjuder på sevärdheter för alla åldrar

Naturen är en sevärdhet i sig själv på Madeira.
Naturen är en sevärdhet i sig själv på Madeira.

Även om Madeira inte är en särskilt stor ö, finns här fortfarande en massa att se och uppleva. Här hittar du vacker natur, intressant kultur och historia, sol, värme och massor av möjligheter för utomhusaktiviteter.

Ursprungligen täckt av skog

Då de portugisiska bosättarna kom till Madeira, var ön täckt av skog. Den brände de snabbt av, så att de kunde odla jorden. Men de insåg dock snabbt, att det föll allt för lite nederbörd på den södra delen av ön, så de kunde inte riktigt nyttja jorden. I gengäld var där rikligt med regn i bergen på den norra delen av ön. Därför uppfann man unika vattenkanaler, så kallade levador, som kunde leda vattnet ner till lantbruksjorden. De flera lavador byggdes på 1500-talet, och det finns idag cirka 2500 kilometer av kanaler på Madeira – och de flesta har stigar som löper längs med dem. Detta betyder, att det finns kilometervis av vackra vandringsleder på Madeira, och därför är det ett perfekt resmål för vandrare och trekkare.

Der er skov overalt på Madeira
Det finns fortfarande gott om skog på Madeira…

Då bosättarna brände ner delar av skogen, var det ändå en hel del skogsområden som återstod. Laurisilvaskogarna är idag fridlysta, och finns med på UNESCOs världsarvslista – och väl värda ett besök.

Den norra och södra delen av ön

Den norra delen av ön, är den frodigaste delen. Här hittar du ett mycket varierat landskap med vinfält, apelsinlundar, branta klippor, vulkaniska grottor och naturliga pooler. I staden Porto Moniz, finns t.ex. en stor pol, som naturen har skapat i lavan från vulkanutbrott för flera tusen år sedan. Och överallt ligger små trevliga städer, där invånarna lever av att odla jorden – ett lugnt och stilla liv.

På den södra delen av ön hittar du små, trevliga fiskelägen, djupa dalar med små isolerade landsorter och berg täckta med träd och blommor – det är lätt att förstå, varför Madeira är känd som blomsterön. Här finns julstjärnor stora som träd, hackar av ljusblå hortensior, orkidéer och all världens blommor, överallt och hela året runt. Växtligheten upplevs bäst på vandringsturer längs lavadorna.

Funchal

Huvudstaden Funchal i söder, är en trevlig och spännande stad, som bäst upplevs till fots. Här finns spännande sevärdheter, massor av bra shoppinggator, restauranger och storstadsliv.

Udsigt i Funchal
Utsikt över Funchal

Om du vill veta mer om Madeira och öns historia, ska du besöka Madeira Story Center, som ligger i den gamla stadsdelen. Här får du historien serverad på ett roligt och underhållande sätt. Det finns också många andra små spännande och finurliga museum för bland annat vin, socker, borderier och foto.

En promenad i den gamla stadsdelen är trevlig. Kom ihåg att också ta vägen förbi stadens rådhustorg, Praca do Municipio, som är en av de vackraste platserna i Funchal, med sina svarta och vita gatuplattor.

Unika hideaways på Madeira

Har du lust att uppleva Madeiras sevärdheter, så har du med Hideaways möjlighet att på bo utvalda hotell och semesterlägenheter, som vi personligen har hadplockat med fokus på autencitet, charm och personlighet. Alla våra unika hideaways på Madeiras kan bokas till konkurrenskraftiga priser.

Läs mer, och se alla resor till Madeira med Hideaways här

Taggar från inlägget
,
Skriven av
Mer från Mikkel

Ska du resa till Madeira? Här är 10 saker du måste uppleva!

Den portugisiska ön Madeira, som ligger utanför Marocko, skiljer sig mycket från...
Läs mer

Kommentera