Las Palmas historiska centrum

Katedralen Santa Ana i Las Palma
Katedralen Santa Ana i Las Palma. Foto: Bengt Nyman. CC BY 2.0

Gran Canaria är ett fantastiskt vinter-resmål, och öns huvudstad – och enda storstad – Las Palmas, är en guldgruva av upplevelser. Om du någonsin tröttnar på den fantastiska naturen på ön, har denna stad mycket att bjuda på, både inomhus och utomhus.

Kulturellt och historiskt är det den gamla stadsdelen i Las Palmas, som lockar till sig uppmärksamheten. De traditionsrika kvarteren Vegueta och Triana härstammar från 1300-talet, vilket är mycket ovanligt på öar, som ligger så långt från fastlandet som Gran Canaria gör.

Läs också: 5 saker du kanske inte visste om Las Palmas på Gran Canaria

Columbus hade vägarna förbi

Las Palmas historia hänge ihop med den europeiska civilisationens utbredning över Atlanten. Christopher Columbus hade vägarna förbi Gran Canaria på hela tre av fyra av sina resor då han upptäckte den nya världen.

Ön spelade alltså en central roll i ett av världshistoriens viktigaste och uppseendeväckande kapitel. Las Palmas blev snabbt den plats som förband den gamla och den nya världen de första åren, då resan inte kunde avverkas direkt mellan plats A och B.

Casa Museo de Colón
Casa Museo de Colón. Foto: El Coleccionista de InstantesCC BY-SA 2.0

Idag kan historien om Columbus och hans tillvaro i Las Palmas för många hundra år sedan, återupplevas i Casa Museo de Colói Vegueta-kvarteret. Här finns också en arkeologisk utställning goch ett viktigt bibliotek med över 16000 böcker om Columbus, de kanariska öarna, upptäcktsresenärer och liknande.

Las Palmas var den första spanska staden i Atlanten

Redan innan Las Palmas kom att spela en så viktig roll i upptäckten av Amerika, hade staden uppnått en annan utmärkelse: den första spanska staden i Atlanten. Las Palmas var det administrativa och politiska centrumet för spanjorernas aktiviteter i regionen.

Denna utmärkelse gav också utslag i placeringen av den första katedralen på Kanarieöarna: Santa Ana-katedralen från 1500-talet, som på goda grunder anses vara det viktigaste exemplet på kanarisk arkitektur (se toppbilen).

Det finns många andra intressanta byggnader i samma område, och även en del museum. Det är ett trevligt område att traska runt i, om du är intresserad av Gran Canarias kulturhistoria.

Rådhustorget i Las Palmas

Idag har de flesta spanska städer ett Plaza Mayor, alltså ett rådhustorg, men det var faktiskt Plaza Mayor i Las Palmas som var ett av de första, trots stadens placering långt bort från huvudlandet. Torget ligger precis framför katedralen.

Plaza Mayor de Santa Ana, som är dess fullständiga namn, är en av de mest symboliska platserna på Kanarieöarna. Själva torget har hämtat inspiration från spanska fastlandet, samt det Syd- och Centralamerikanska städer, så som de såg ut på 1500- och 1600-talen.

Det var på sätt och vis här de två världarna möttes, och det var helt bokstavligen här, som många av varorna från den nya världen bytte händer på väg till den gamla. Det är rätt fascinerande att tänka på…

Resor till Gran Canaria

Se alla resor till Gran Canaria med HIdeaways här, och få inspiration till din semester

Mer från Simon Henriksen

Ta med familjen på en semester till Lissabonkusten

Det finns många olika möjligheter för en familjesemester vid Lissabonkusten, där barn...
Läs mer

Kommentera