Hur är vädret i Porto egentligen?

Skymning i Porto
Skymning i Porto

Här hittar du lite information om väder och vin i norra Portugal, om du funderar på att resa till landets näst största stad, Porto.

En av de frågor jag ofta ställs gällande resor till norra Portugal, är hur vädret är i Porto. Jag tror att det beror på att norra Portugal inte är så känt, och många har svårt att tro att det skulle kunna vara så stor skillnad på klimatet i ett så litet land som Portugal. Men det är det. Jämför du Porto med Faro på Algarvekusten eller med Lissabon, så har alla tre städer olika klimat, trots att det endast är cirka 600 kilometer från norr till söder. Sanningen är dock, att vädret i Porto ofta är väldigt behagligt, i alla fall om du reser under sommarhalvåret. Porto, eller Oporto som staden faktiskt heter, har ett maritimt klimat med varma somrar och milda till kyliga, regniga vintrar. Staden ligger i Norra Portugal, vid floden Douros mynning.

Sommar, höst, vinter och vår

Sommaren, från juni till september, är mycket varm – dock inte kvävande varm – med solsken och lite regn. Vid sällsynta tillfällen kan temperaturen nå 30°C, men högsta genomsnittet stiger från 23°C i juni till 25°C i juli och augusti. I september blir det lite svalare igen. Du kan förvänta dig 10 timmars solsken per dag under de varmaste månaderna, luftfuktigheten är mycket låg och nätterna är behagligt kyliga. Sommaren i Porto är verkligen praktfull och Atlanten bjuder på tämligen kallt vatten för ett svalkande dopp.

Hösten i oktober och november är mild, men i högre grad våt och grå. Temperaturen håller sig runt 20 grader i större delen av oktober, men daller till ett 17°C i genomsnitt i november. Natt-temperaturerna är ganska kalla, och att bada i havet är endast för modiga själar. Antalet solskenstimmar faller, mycket på grund av molnen som avger en del regnskyar i norra Portugal.

Vintern, från december till februari, är kall och våt. Det faller regn på mer än hälften av månadernas dagar, och solen är endast framme cirka 4 timmar om dagen. Den högsta genomsnittstemperaturen faller till 14°C under hela perioden, och lägsta genomsnitt ligger på 5°C i januari. Temperaturen närmar sig sällan fryspunkten och frost är ovanligt.

Våren, från mars till maj, är varm med lite oförutsägbar. Högsta genomsnittstemperatur är 16°C i mars, 18°C i april och 20°C i maj. Nederbördsmängden blir mindre, men regn förekommer fortfarande då och då. Solen är framme längre varje dag. Temperaturerna påverkas mycket av solen värme, som i denna perioden är mycket ostadig. Från april kan temperaturerna gå över 20-gradersstrecket, om solen är framme länge nog, men de kan också falla till 15°C om himlen är grå. Vädret blir mer och mer stabilt ju närmare juni vi kommer. Havet är kallt.

Portos klimat beror mycket på stadens läge vid den nordatlantiska kusten, och på Portugals typografi. Kalla strömmar och nordliga vindar modererar stadens värme året runt, men framförallt på sommaren. Södra Portugal, Algarve, är mycket varmare än den norra delen, då det norra området är omgivet av berg (vilka utger Portugals norra och östra gränser mot Spanien). Dessa berg gör det svårare för luftströmmar från Medelhavsområdena i öster att ta sig igenom.

Läs mer om vädret i Portugal här

Taggar från inlägget
, ,
Skriven av
Mer från Marcus Stoltz

Allt du behöver veta om Malaga i Andalusien

Ska du resa till Andalusien, kommer du högst troligen flyga till Malaga...
Läs mer

Kommentera