Första gången i Dublin? 10 upplevelser du kommer att älska i den irländska huvudstaden

Följ med till Dublin – här kommer några tips inför din första tur.

Irlands huvudstad är otroligt charmig med sin mix av kullerstensgator, moderna byggnader och många vackra broar som leder över floden Liffey. Men det som kanske gör att så många förälskar sig i staden, är nog ändå musiken, pubarna och alla de härliga människorna som tar emot sina gäster på bästa vis. Följ med till Dublin – här får du tips till din första tur

It’s a lovely day for a Guinness

Ingen tur till Dublin är komplett utan en fet, mörk Guinness, med mjukt skum på toppen, och en Jamerson whiskey som rund och läcker får smaklökarna att hoppa av glädje. Guinness och whiskey kan ju avnjutas dygnet runt, men en trevlig tidpunkt är efter jobbet, då irländarna gärna (och ofta) går til pubben för att avsluta dagen med en kall öl. Besök också Guinness Storehouse, som sedan 1759 har försett irländarna och världens befolkning med god öl.

Det är spännande att besöka Guinness Storehouse i Dublin för att få en inblick i hur den goda drycken produceras. Foto: Bob Familiar. CC BY 2.0

Självklart ingår provsmakning, och från baren överst i byggnaden har du utsikt över Dublin. Även Old Jameson Distillery öppnar upp sina dörrar för besökare, och här får du en intro till den traditionella irländska whiskeyproduktionen.

Irlands största och vildaste fest

Grönt hår, gröna hattar, gröna blusar, grönt smink – allt är grönt. Det är den 17 mars och St. Patrick’s Day – Irlands nationaldag – ska firas, både i Dublin, i resten av Irland, och i resten av världen. Man firar skyddshelgonet Saint Patrick, som anses vara den som kristnade irländarna på 400-talet. Alla är välkomna att festa tillsammans. I Dublin har man rest en katedral till St. Patricks ära – St. Patricks Cathedral. Det är Irlands största kyrka som grundades år 1191 och med en spira på 43 meter också är den högsta. Avsätt gott om tid för besöket – här finns mycket att njuta av, och inträdet kostar ingenting.

Sex miljoner böcker!

Wow, bara wow! Missa inte ett besök på the Old Library på Trinity College. Du måste framförallt uppleva det långa rummet – oavsett om du älskar böcker eller inte. Det är så vackert! Trinity College Library är det största biblioteket på Irland, och cirka sex miljoner böcker och manuskript håller hus här.

Old Library på Trinity College är en imponerande syn!

För att få plats till alla dessa ord, har man byggt flera byggnader på området, men det är det gamla biblioteket från 1700-talet som de flesta turister kommer för att uppleva -samt The Book of Kells, ett 1200 år gammalt manuskript som anses vara Irlands största nationalskatt.

Stilla tankar vid minnesmärke

Du är på semester, njuter av livet, enkelheten och en vacker, vacker stad som rymmer det mesta. Men ge dig själv också lite tid till att samla tankarna vid skulptursamlingen Famine Memorial – ett minnesmärke för den stora hungersnöden mellan 1845-1849, då över 1 miljon människor dog av svält på Irland, och ytterligare 1,5 miljoner människor tvingades utvandra på grund av samma anledning. Skulpturerna från 1997 finns nära bron Samuel Becket.

Gröna Dublin

Känner du för att slappna av med blick mot fontäner, sjöar med svanar och en värld av blommor, ja då är St. Stephens Green platsen. Tidigare var området till för eliten, men på 1700-talet öppnades det upp för alla. Parken ligger precis vid Grafton Street.

St. Stephen’s Green är en härlig oas mitt i stan.. Foto: Anna & Michal. CC BY-SA 2.0

Besök också Phoenix Park, som är cirka dubbel så stor som Central Park i New York. Innanför en 16 km lång mur hittar du bland annat ett zoo, gräsmattor med frigående kronhjortar och rådjur, presidentens residens och Irlands politiska huvudkvarter. Här håller man också ofta livekonserter.

Dags att ta fram kreditkortet!

Semester innebär också shopping för många, och Dublin är en riktigt bra stad att shoppa i. Besök Grafton Street som anses vara Dublins främsta modegata, Henry Street med många kedjor och stormagasin och shoppingcenter. Stadens huvudgata O’Connell Street med både shopping och sightseeing. Om du kommer tomhänt hem, är det i alla fall inte Dublins fel.

Släpp GPS:en och ta en Guinness

Pubar, restauranger, klubbar och musikanter på gatorna och pubarna. Det finns alltid något att uppleva på gator och torg i Dublin. Stäng av GPS:en och gå din egen väg, slå dig ner på ett torg eller smit in på en pub du tycker ser trevlig ut. Njut av stämningen, musiken, folk och liv – och skaffa kanske också nya vänner. Låt Dublin sakta bli del av din DNA – om staden inte redan är det. Dock vill vi nämna Temple Bar som är en av de mest berömda pubarna i Dublin.

The Temple Bar i Dublin, är en av stadens mest kända vattenhål. Foto: Miquel Ràmia. CC BY-SA 2.0

Broarna över floden Liffey

Den 125 kilometer långa floden Liffey delar Dublin i två: en nordlig del där arbetarklassen normalt sätt håller till, och en sydlig del där de mer välmående lever sina liv. Det har ”alltid” gått broar över floden, men det har blivit fler med tiden. Idag förbinder cirka 16 broar de två områdena. Ta en promenad längs vattnet, njut av synen av de vackra och olika broarna. Korsa en av dem, gå tillbaka på en annan, och njut av stämningen, floden och de vackra konstruktionerna. Den bro som nog är mest känd, är Ha’penny Bridge från 1816, som har fått sitt namn för den en gång i tiden kostade en halv penny att korsa.

Tortyr och offentliga hängningar

Ordet fängelse får de flesta att rysa, och rysa kommer du säkert också att göra, när du besöker fängelset Kilmainham Gaol, som ligger i närheten av Phoenix Park. den audiovisuella utställningen berättar om fängelsets historia, medan guiderna kan berätta om tortyr, uppror och offentliga hängningar. Här fängslades – och avrättades – bland annat ledarna för Påskupproret år 1916.

Kilmainham Gaol tar dig tillbaka i tiden och här får du uppleva en lite skrämmande del av Dublins historia. Foto: Bob Familiar. CC BY 2.0

Det är en otrevlig, men också viktig del av Irlands historia. Kilmainham Gaol bbyggdes år 1796, ständes år 1924 och öppnades som museum år 1971.

Det lilla museet

Skulle det en dag på din semester regna cats and dogs, är The Little Museum of Dublin, som ligger i ett vackert georgianskt stadshus i centrum, absolut värt ett besök. Här får du stadens historia berättad i ord, bilder och personliga affekter donerade av stadens borgare. Ta en guidad tur på 40 minuter, och du får 1000 års historia tillbaka. Titta också på deras ”What’s Happening-kalender”, där de erbjuder alla möjliga event – från en promenad i St. Stephens Green till georgianskt party. Museet ligger vid St. Stephen’s Green, två minuter från Grafton Street.

Res till Dublin med Hideaways och bo på handplockade hotell och semesterlägenheter i den irländska huvudstaden.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Lilla Loft

Weekend i Gdansk – en pärla i Polen

På cirka en timme i flyg når du Gdansk, och möts av...
Läs mer

Kommentera