Följ med på en av världens vackraste tågturer i Portugal

Linha do Duoro
Linha do Douro i Nordportugal. Foto: Nelso Silva. CC BY-SA 2.0

Är du på semester i norra Portugal, är en tur med Linha do Douro en upplevelse du bör unna dig själv. Tågturen har korats till en av världens vackraste av tidningen Huffington Post, och är en perfekt möjlighet för att ta en paus från storstadslivet i Porto, för att utforska den vackra Dourodalen.

Upplev Dourodalen från första parkett

Tåglinjen, Linha do Douro, sträcker sig cirka 160 kilometer från Porto till Pocinho i öst. Ursprungligen kunde du fortsätta med tåget hela vägen till Barca d’Alva vid den spanska gränsen, men den sista delen av tåglinjen tog ur bruk år 1988.

En tur på den den del av tåglinjen som återstår, är dock fortfarande en enastående upplevelse, där du reser genom ett av de vackraste områdena i Portugal: Dourodalen. På turen längs floden passerar tåget igenom 26 tunnlar och korsar 30 broar, vilket vittnar om den utmaning och bedrift det var för ingenjörerna att bygga tåglinjen i slutet av 1800-talet.

Linha do Douro.
Linha do Douro. Foto: Pablo Nieto, Creative Commons.

Europas äldsta vinregion

Under vägen görs flera stopp i flera av Dourodalens mest charmiga städer, däribland flera som ligger i hjärtat av vinregionen.

Ska jag rekommendera bara en bestämd sträcka på Linha do Douro, där du absolut bör försöka få en fönsterplats, är det enligt kännare sträckan mellan Régua till Porcinho som bjuder på storslagna utsikter. De dyker upp som pärlor på rad, när tåget rullar sakta fram på spåren som klamrar sig fast på klipporna över Duorofloden.

Pinhão på Linha do Douro
Pinhão, en av de gamla tågstationerna tågen stannar på, på Linha do Douro. Foto: Feliciano Guimarães, Creative Commons.

Flera av städerna, som tåget kör igenom under vägen är dessutom värda sina besök – till exempel Pinhão (känd för portvinsproduktion) och ändstationen Pocinho, varifrån det inte är långt till Parque Arqueológico do Vale do Côa med dess berömda grottmålningar.

Världens vackraste väg

Det är också i norra Portugal som du hittar en av världens vackraste färder i bil, för enligt Avis biluthyrning och alla deras kunder som deltagit i undersökningen, hittar man världens vackraste väg i samma område som Duoros tåglinje. Vill du istället komma ut och sträcka på benen, hittar du i Douro också några av de bästa platserna att vandra och cykla på i Portugal.

Läs Upplev Dourodalen på en cykelsemester i Portugal här

Resor till norra Portugal

Vill du uppleva de bästa sevärdheterna i norra Portugal? De handplockade hotellen som du hittar hos Hideaways är perfekta utgångspunkter för att utforska denna charmiga region på diverse dagsutflykter.

Se alla resor till norra Portugal med Hideaways här.

Taggar från inlägget
, ,
Mer från Lars Henriksen

Hotel Pulicinu på Sardinien – semester nära strand och natur

Hotel Pulicinu ligger i Baja på Sardinien, vackert omgiven av granitsten och...
Läs mer

Kommentera