Följ med på världens vackraste tågresor i Sri Lanka

Följ med på en tågresa på Sri Lanka
Följ med på en tågresa på Sri Lanka

Att åka tåg från en stad till en annan, utan något egentligt mål, kan kanske verka lite banalt och tråkigt – och det är säkert  inget du överväger att göra på en resa till Sri Lanka där stränder och exotiska miljöer lockar. Men stäng dina ögon, och försök att föreställa dig att du sitter skönt på ett tåg, som snirklar sig fram mellan berg och de mest fantastiska naturområdena du kan tänka dig. Här tar du dig förbi frodiga djungler, gamla pinjeskogar och gröna te-plantager som ligger omgivna i ett mystiskt dis.

Just i Sri Lanka har tågresorna utsetts som några av världens vackraste, och något som man absolut bör uppleva när man är på besök i landet. Det finns många olika tågrutter i Sri Lanka, som förbinder städer och sevärdheter, och att ta tåget runt omkring i landet, är en jättestor upplevelse i sig själv – samt ett enkelt sätt att uppleva ön på. Jag vill dock rekommendera, att du packar lätt och eventuellt byter ut din tunga resväska till en lättare ryggsäck.

Togtur i Sri Lanka
En av många säljare på tågrutterna i Sri Lanka…

Järnvägssystemet i Sri Lanka byggdes ursprungligen av britterna år 1864. Den huvudsakliga orsaken var att transportera te och kaffe från bergen där det odlades av de lokala bönderna, till huvudstaden Colombo. Härifrån blev kaffet och teet (som vi idag bäst känner till som Ceylon-te), fraktat till stora delar av världen.

Idag fungerar tågrutterna som lokal transport mellan de större städerna som ligger utspridda över ön, och ger dig en unik chans att se öns mångfald, natur och kontraster på.

Rekommenderade rutter

Colombo til Galle

Rutten mellan huvudstaden och den gamla portugisiska kolonistaden Galle, går först genom Colombos livliga centrum, och fortsätter sedan längs kusten med några få stop bland annat vid Hikkaduwa och vidare till Galle, Landskapet är rätt annorlunda här, än i bergen, men inte mindre imponerande. Denna tur ger en stor inblick i kulturen och här lär du känna Sri Lankas lokala invånare, som ofta tar denna rutten till och från arbetet – eller när de ska på besök i tempel.

Kvinde i te-plantage
Kvinna i te-plantage.

Colombo til Kandy

Denna rutt sitter fortfarande fast på min näthinna, och detta trots att det nu var en hel del år sedan jag åkte med den. Rutten sträcker sig från huvudstaden Colombo till kulturstaden Kandy, som ligger högt i provinsen, och är ett måste att uppleva!

Staden är placerad cirka 500 meter över havet, i inlandet, och är öns gamla huvudstad. Här kommer du att uppleva en annan stämning än vid kusten, och långt mer kultur. Staden har en rad historiska och religiösa minnesmärken, bland annat Tandens Tempel (Temple of the Sacred Tooth) och Peradenitas botaniska trädgård, där du kan uppleva fladdermöss med ett vingfång på upp till en meter, samt sällsynta orkidéer. Observera att rutten tar cirka sju timmar.

Hindu-tempel i Kandy
Hindu-tempel i Kandy.

Kandy till Ella

Rutten mellan Kandy och Ella är också en av de turer du kommer att komma ihåg resten av livet, för denna rutt var helt klart en av höjdpunkterna på min rundresa. Här kommer du ännu längre upp höjden (så kom ihåg en fleece-tröja och kanske också en vindjacka), då rutten tar dig genom en bergig terräng och vidare genom neongröna te-plantager, innan du hamnar i den vackra lilla landsorten Ella. Ella är fantastisk för dig som älskar att vandra – jag kan framförallt rekommendera att vandra till Adam’s Peak eller genom te-plantager där du kan besöka gamla fabriker som än idag är i bruk och exporterar kvalitets-te från Sri Lanka till resten av världen. Observera att denna rutt tar cirka 8 timmar.

Togtur i Sri Lanka - fra Kandy til Ella
Tågrutten från Kandy till Ella leder dig upp i höjderna.

Informationer om rutter, tågtider och priser, kan du hitta på Sri Lankas officiella turistbyrå. Biljetter i 1:a och 2:a klass bör reserveras, vilket du kan göra en-två dagar innan avresa. Du hittar mer information här.

Tips inför din tågresa

Man har nu etablerat några moderna tåg, som är långt finare och skönare än de gamla tågen – men jag anser, att dessa nya tåg tar bort en del av charmen från den kulturella upplevelsen.

Jag vill också rekommendera dig att köpa med dig lite mat och vatten till din tågfärd, då det inte är möjligt att köpa detta ombord. Ibland kan du se att lokalbefolkningen säljer hemlagad rotis (sött bröd av kokosmjöl) eller wade (samosa-liknande inbakade fickor med linser och kryddor) på sträckorna.

Se alla resor till Sri Lanka med Hideaways här

Skriven av
Mer från Katja Kramp

Bali – ön med de 1000 templen

Första gången jag besökte Bali var år 2006, och sedan dess har...
Läs mer

Kommentera