En kort inblick i Portugals kultur och historia

Spårvagn Lissabon
Katedralen Santa Maria i Lissabon.

Vår kännedom om äventyrliga Portugal, är inte lika god i jämförelse med många av de andra länderna runt Medelhavet. Kanske känner du till den vackra portugisiska Algarvekusten med dess badstränder i söder, ön Madeira ute i Atlanten och huvudstaden Lissabon. Men resten av det portugisiska huvudlandet bjuder också på många överraskande kulturminnen, god mat och vin – och framförallt vänliga människor.

Lissabon

Portugals huvudstad är ett bra val, om du vill åka på en storstadssemester med massor av sol och spännande sevärdheter. Lissabon är en av Europas vackraste städer, med ett helt unikt läge där de nyare stadsdelarna präglas av anlagda boulevarder, medan de äldre har snävare medeltida gator, som spårvagnarna snirklar sig upp för.

Portugals arkitektur och folklore

Flera perioder med stor rikedom på 1500- och 1700-talen, har präglat Portugal med en spännande och pittoresk arkitektur – och portugiserna älskar också idag att smycka sina byggnader på ett originellt sätt. Landet har påverkats kulturellt av både maurer, spanjorer, fransmän, engelsmän och holländare, och har tack vare dessa påverkningar lyckats skapa en helt unik europeisk kultur, som fortfarande är aktiv. Också folkloren är rik – till exempel så som du kan uppleva den vid musikfestivalerna och via Fado-musiken.

Douro-floden vinmarker Portugal
Douro-floden i norra Portugal. Här odlas druvorna till det berömda Portvinet.

Portugals vin

När det kommer till vin, är Portugal först och främst känt för sina portviner, som helt enkelt har fått sitt namn från staden i norra Portugal – som också gett hela landet sitt namn: Porto. Därutöver producerar man fantastiska röda och vita viner. Köket är också raffinerat, och präglas inte minst av fiskrätter – det märks att Portugal ligger vid Atlanten.

Läs mer om portugisisk vinproduktion i området Douro här

Belem-tårnet i Lissabon.
Belemtornet i Tejo-floden vid Belém var sjöfararnas utgångspunkt.

Upptäcktsresenärernas land

Portugal är som Sverige beroende av havet, och portugiserna följde i vikingarnas spår som upptäcktsresenärer. Detta resulterade i upptäckten av Brasilien och sjövägen till Indien, och skapandet av det världsomspännande portugisiska koloniriket som först störtade på 1970-talet.

På 1400- och 1500-talen var Portugal ev av de politiskt, kulturellt och ekonomiskt rikaste länderna i världen, med kolonier på flera kontinenter. Detta var den så kallade ”Upptäcktsresornas epok”, där portugisiska sjöfarare åkte till den Nya Världen och till Afrika, för att erövra nya länder. Upptäcktsresornas epok har satt så markanta spår på portugisisk arkitektur, konst och kultur, att det fortfarande betraktas som den kulturellt viktigaste perioden i Portugals historia.

Det har präglat landet mycket, och tillsammans med de tidigare kolonierna i Amerika, Afrika och Asien, har det spelat stor roll för den portugisiska identiteten. Därtill kommer, att portugiserna är ett mycket vänligt och gästfritt folk, som gärna delar med sig av sitt lands kultur och traditioner med turistande besökare. Portugal som destination för en resa, är därför på alla sätt och vis en positiv upplevelse.

Portugals kultur är rotad i antika Roms latinska kultur, men har också spår från det keltiska inflytandet i landet, samt den mauriska invasionen i den södra delan av landet – framförallt Algarve och Alentejo.

Portugals kultursevärdheter

Portugal är full av sevärdheter, som många inte känner till. En del har fått upp ögonen för Lissabons alla attraktioner och Algarves fantastiska kuststräcka – eller Portos portvinshus. Men det är många som fortfarande inte har hört talas om den äventyrliga bergslandsorten Sintra, som har varit sommarresidens för många generationer av portugisiska monarker, eller Tomar, som grundades av tempelriddare på 1100-talet och som – liksom Sintra – finns med på UNESCOs världsarvslista.

Tomar

Tomar finns med på UNESCOs världsarvslista, som klassificerade klosterborgen i staden som ett av Portugals World Heritage Sites redan år 1983. Borgen är ett arkitektoniskt vidunder, och byggdes av tempelriddare på slutet av 1100-talet – senare övertogs och utvidgades borgen markant av Jesu korsriddare.

Denna sevärdhet är ett stort komplex och består av en klosterborg och en klostergård. Kyrkan i Tomar är idag en symbol på Portugals öppnande mot andra civilisationer på 1400-talet, och är absolut värt ett besök på din resa till Portugal.Tomar ligger cirka 1 timmar norr om Lissabon, Portugals huvudstad. Staden ligger vid floden Nabão och har tillsammans med de andra städerna i kommunen cirka 45.000 invånare. Tomar är som andra städer i denna del av Portugal präglat av lantbruk, men rymmer också en del industrier, framförallt inom pappers- och textilproduktion.

Pena paladset i Sintra
Palatset Pena i Sintra.

Sintra

Sintra ligger cirka 25 kilometer väster om Lissabon, och är också en av Portugals World Heritage Sites. Sintra är inte någon stor stad, men otroligt charmig och i centrum hittar du kungapalatset (Palãcio Nacional) med sina två karaktäristiska, konformade torn. Det finns flera viktiga sevärdheter i och runt omkring Sintra, bland annat Palãcio da Pena – ett slott som ligger cirka 4 km från Sintra, byggt i romantisk still på 1800-talet. Det var Ferdinand II som byggde om en klosterruin till ett romantiska slott med element av gotisk, egyptisk, maurisk och renässans-stil. Slottet omges av en park med många lokala och exotiska växter.

Hela landskapet i och runt Sintra är värt ett besök på din resa till Portugal, för det är en enastående kombination av arkitektur, parker och vackra bergslandskap. Sintra ligger på ett berg, som på sommaren är en plats ditt Lissabons invånare åker för att komma bort från hettan i staden – något du också kan göra när du befinner dig i området.

Nyckelår i Portugals historia

Här hittar du historisk fakta om Portugal, som ger dig lite bakgrundskunskap innan resan går till Portugal.

1143: Greve Afonso Henriques upprättar kungadömet Portugal genom att skriva under Zamora-traktaten och blir landets första konung.
1147: Kung Afonso Henriques erövrar Lissabon frå maurerna.
1249: Den sista staden i Algarve intas av Kung Afonso III, och Portugal får sin nuvarande form.
1415-27: Henrik Sjöfararen ger sig ut på din upptäcktsresa till Afrika, Madeira och Azorerna.
1494: Portugal och Spanien skriver under Tordesillas-traktaten, där man enas om att dela den ”nya världen” väster om Afrika mellan sig, som väntar på att upptäckas.
1497-98: Vasco da Gama hittar sjövägen till Indien och grundar handelsstäder som gör Portugal till en växande handelsmakt.
1500: Pedro Álvares Cabral upptäcker Brasilien. Koloniseringen av den nya världen börjar 1519 då Fernao de Magalhaes börjar den första jorden runt-seglatsen. År 1521 upptäcker han Filippinerna och mördas under en kamp. En av hans besättningsmedlemmar, Sebastian d’Elcano, fullföljer seglatsen år 1522.
1543: Portugiserna når Japan, där de som första västerlänningar möter den japanska kulturen.
1640: Portugal blir självständigt igen, efter att ha varit under spanskt styre i 60 år.
1800-talet: Brasilien återvinner sin självständighet (1822) och Portugal utvidgar sina afrikanska kolonier, Angola och Mozambique.
1910: Monarkin avskaffas och republiken införs, där stat och kyrka är avskilda.
1926: Militärdiktatur införs i Portugal.
1974: Diktaturen avskaffas vid Nejlikerevolutionen och under de efterföljande åren återvinner kolonierna i Afrika och Asien sin självständighet.
1976 – Den första konstitutionella regeringen skapas.
1986 – Portugal kommer med i EU.
2002 – Portugal är bland de första länder som inför euro som valuta.

Resor till Portugal

Hideaways har ett stort urval av charmiga hotell och semesterbostäder i Portugal – både på de populära och kända destinationerna, samt i mer okända pärlor.

Hitta din resa till Portugal här

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Mikkel H

Etna Hotel – en liten oas på Siciliens östra kust

I Giarre på Siciliens östra kust, ligger det ett hotell, som vid...
Läs mer

Kommentera