Det maltesiska köket är präglat av det italienska

Minestra på Malta
Minestra på Malta. Foto: Jules. CC BY 2.0

Det maltesiska köket präglas av Italien, och malteserna kan laga god pasta och pizza, som är på samma höga nivå som den italienska. Andra kulturer har också haft inflytande på den maltesiska maten, vilket har lämnat ett något brokigt inryck – bland annat har inflytandet från engelska köket inte gått oupptäckt förbi.

Det är stor skillnad på restaurangerna, och vill du hitta fram till den bästa maten – till ett rimligt pris – är det en bra idé att ta efter de lokala, och se var de äter middag på kvällarna – precis som i övriga delar av Medelhavsområdet.

Mat och dryck på Malta

En av de klassiska maltesiska rätterna, är en särskild utgåva av den italienska minestronen. Här heter den dock Minestra och är en fylligare soppa med massor av grönsaker och pasta.

Vilda kaniner trivs på Malta och Gozo, vilket har gjort att de ofta också används i köket. Testa att kasta bort dina reservationer mot detta djur, och njut av dess läckra kött. Kanin lagas på många olika sätt, men ofta i en stuvning med potatis, bönor och lök. Dessvärre har man på Malta en viss tendens att överkoka grönsakerna, men stuvningen är fortfarande god.

Restaurant Malta
Restaurang på Gozo. De engelska spåren syns inte bara i matlagningen… Foto: Pete LanmanCC BY-ND 2.0

En grönsak som används mycket på Malta, är auberginen. Vi känner till den från det grekiska köket, t.ex. i moussaka. Aubergine lagas också på många olika sätt på Malta, men den är nog bäst i rätten Brungiel, där den fylls med köttbitar, semolina och tomatpuré.

Du kan lugnt dricka maltesiskt vin till maten, ett tips är dock att undvika de allra billigaste, då de ofta är väldigt söta – men annars håller vinerna samma klass som många andra sydeuropeiska viner. Testa märken som Marsovin och Verdala (vita viner) eller La Valette Superior (rödvin). Du bör också testa det lokala ölet, Cisk lager, som påminner mycket om dansk pilsner, men med en något fruktigare smak.

Malta bjuder på flera specialiteter inom dryckesvaror. En av de lokala likörerna heter Tamakari och lagas på diverse kryddörter. En annan, helt unik smakupplevelse, bjuder likören Bajtra på – den är gjord på fikonkaktus och är helt unik.

prøve en lokal kage
Prova de lokala delikatesserna på Malta. Flavio EnsikiCC BY 2.0

Kaffe och te dricks i rikliga mängder på Malta, och till dessa kan du prova en lokal kaka, t.ex. Figoli, en småkaka på mandel och citron. Maltas bagare är berömda för deras goda bröd – det är vitt och hårt, bakat med en krispig skorpa och smakar fantastiskt.

Läs också: Malta och Gozo – upplev två öar på samma semester

Information om Malta och Gozo

Överväger du att resa till Malta och Gozo, så vet du nu att också maten är en av orsakerna att besöka dessa härliga öar. Om du inte redan är övertygad, kan du hitta mycket mer information och inspiration om båda resmål på vår hemsida.

Läs mer om resor till Malta med Hideaways här

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Lars Henriksen

Quinta Bela São Tiago – karismatiskt hotell på Madeira

Det speciella hotellet Quinta Bela de São Tiago ligger i Funchals gamla...
Läs mer

Kommentera