”Chocolate con Churrus” på Chocolateria San Ginés i Madrid

”Chocolate con Churrus”, är en läckerhet som alla chokladfantaster kommer att älska – och jag måste erkänna att jag, på min senaste resa till Madrid, också hängav mig till allt gott, och nästan ett ohämmat intag av kalorier då jag frossade i chocolate con churrus. Denna spanska specialitet serveras på många caféer i staden, men det finns ett ställe som är lite bättre än alla andra, nämligen Chocolateria San Ginés.

Du hittar fram till San Ginés, genom att följa Calle del Areal från Puerta del Sol, och på vänster sida ta Pasadizo di San Ginés – det ligger en mycket fin gammal bokkiosk på hörnet, så du kan inte ta fel – och i slutet av den lilla gatan ligger alltså detta speciella ställe, som har existerat sedan 1894.

När jag kom fram, var jag på väg att slå mig ner vid ett ledigt bord, men upptäckte snabbt, att man först beställer och betalar, innan man sätter dig. Servitören fick mitt kvitto, och kom därefter med en stor kopp tjock, trögflytande och läcker choklad samt en tallrik med sex churrus, och satte på bordet.

 

Chocolate con churrus
Choklad med churrus – en läckerhet som håller dig mätt längre… Fotokälla: Trespassmag

Det hela är nu väldigt enkelt, du toppar churrosen i chokladen – och tro mig det fastar mycket choklad vid varje dopp – och sedan åker den rakt in i munnen. Till och med jag som är en gottegris orkade inte äta upp… jag fick till och med skölja ner läckerheterna med ett glas vatten som café-personalen snällt hade satt fram.

Nej, det är ingen stor kulinarisk upplevelse, men det är roligt att ha provat en spansk specialitet, som skiljer sig en hel del från de annars så kända skinkorna och den goda Manchego-osten…

Recept på Chocolate con Churrus

Skulle du själv vilka göra churrus, så kommer receptet här:

Du behöver:

  • 3 ½ dl vatten
  • 1 ½ tsk salt
  • 60 g smör
  • 180 g vetemjöl
  • 3 ägg
  • Vegetabilisk olja till fritering

Gör så här:

Kombinera vatten, salt och smör i en kastrull. Koka upp och vänd ner mjölet. Rör kraftigt om i kastrullen tills degen blivit homogen. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 15-20 minuter.

Häll upp degen i en skål och vispa i äggen ett efter ett (med en elvisp).

Häll rikligt med olja i en gryta eller en hög panna. Häll upp degen i en spritspåse och tryck ut lång stycken, ca. 15 cm långa, i smeten. Låt dem fritera i cirka 5-6 minuter. Lägg dem sedan på hushållspapper som suger upp lite av fettet.

Du kan servera dem med choklad – eller vända dem i strösocker när de är färdigfriterade.

Taggar från inlägget
Skriven av
Mer från Karen Boye

Fem handplockade hotell på Cypern

I denna artikel har jag valt ut fem av våra charmiga och...
Läs mer

Kommentera