Alhambra – Granadas moriska kulturminne

Alhambra
Alhambra i Andalusien. Foto: Sharon Mollerus. CC BY 2.0

Om du åker på en resa till Granada i Andalusien, finns det ett speciellt monument från förtiden, som du inte kommer att kunna undvika: den moriska borgen Alhambra. Den berömda fästningen i Andalusien är ett av de vackraste och största moriska monumenten i Europa och anses inofficiellt vara världens åttonde vidunder. 

Alhambra är en fästning, som innehåller bostäder till furstar, moskéer, en badanläggning och bostadskvarter. Allt är omgivet av en trädgårdsanläggning. Nästan som en liten stad. Många kommer helt säkert få känslan av, att arkitekterna har haft ”1000 och en natt” i tankarna, då de fulländade detta enastående byggnadsverk.

Ett paradis på jorden

Ett magiskt användande av rum, ljus, vatten och utsmyckning karaktäriserar detta ytterst sensuella arkitektoniska konstverk som byggdes då kaliferna Ismael I, Yusuf I och Mohammed V styrde i Granada under Nasride-dynastin. De försökte dölja sin reducerade makt och visualiserade därför idén om ett paradis på jorden. Materialen är som använt är blygsamma (tegel, gips och trä) med de är fantastiskt bearbetade.

Alhambra
Alhambra sett inifrån.

Alhambra har lidit av förfall och plundring. Napoleons soldater försökte till och med att spränga det i luften . I modern tid har man därför utfört omfattande renoveringar och det utsökta hantverksarbetet kan fortfarande ses på Alhambra-höjden, som omfattar åtskilliga palats, byggnader, salar och trädgårdar – som du kan läsa mer om här nedan.

Alcazaba

Alcazaba är en borg som byggdes på 1200-talet och är därmed en av Alhambras äldsta byggnader. Man tror att det redan fanns en hel del olika konstruktioner på samma plats som Alcazaba bygges, redan innan morerna anlände till Granada. Borgen användes först och främst för att skydda de övriga byggnaderna som låg på samma höjden. Från Alcazabas trädgård har du en vacker utsikt över Granada stad och bergskedjan Sierra Nevada.

Palazios Nazaries

Palazios Nazaries är det moriska palatset. Utifrån ser det inte mycket ut för världen, men innanför finns det fortfarande tydliga spår efter det förlorade paradiset. Palatsets alla salar är inredda i en präktig harmoni av hästskoformade bågar, luftiga arabesker uthuggna ur sten, glaserat mosaikgolf, vackra tak och valv med samma form som Andalusiens palmer. Palatsets alla rum är grupperade runt Lejongården och Myrtengården (läs mer nedan)

En av salarna, Mexuar, var morernas råds- och audienssal. Här lyssnade den regerande sultanen till undersåtarnas böner. I enda änden av salen finns också ett Oratorio – en plats för bön. Under den kristna tiden inreddes Mexuarsalen som ett kapell. Från Mexaur går man ut till en patio (övertäckt gård) med en fontän som är formad som en mussla.

Kungasalen, Sala de los Reyes, är inredd  med bilder målade på läder. Motiven visar jakt- och ryttarscener. Systrarnas sal, Sala de los Hermanas, är konstruerad med stalaktiter i sju mindre kupoler runt den mittersta. Detta visualisear antagligen kosmos i form av solen omgiven av de sju planeterna. Allt avspeglar morernas vetskap om matematik och geometri, samt deras höga konstnärliga och tekniska nivå.

Lejongården

Innergården är omgiven av 124 smala marmorvalv. I mitten står en fontän, som bärs upp av 12 stiliserade lejon i marmor. Från fontänen utgår fyra kanaler, som genomskär trädgårdsanläggningen. Lejongården ligger lägre än de omkringliggande skuggiga arkaderna, så att växtligheten får karaktären av ett utbredd täcke i höjd med arkadgångarnas golv.

Løvegården i Alhambra
Lejongården i Alhambra.

Myrtengården

Myrtengården är stor (37×23 meter för att vara exakt) och nästan hela gården är täckt av en vattenbassäng omgiven av myrtenhäckar. Otroligt vackert och spektakulärt. Bassängen hjälpte förr i tiden till att kyla ner palatset, men var samtidigt också en symbol på makt – vatten var nämligen ofta en bristvara, och att kunna underhålla en så stor bassäng uppe på ett berg krävde både makt och resurser.

Om stilarten

Karaktäristiskt för Alhambras arkitektur är de enkla och stramt strukturerade byggnaderna, som på nära avstånd upplöses visuelt i otaliga mönster, antingen i takrelieffer eller i keramiska golvmosaiker. I båda material har konstnärerna arbetat med optiska verktyg. Även interiören är rikt dekorerad med utskurna och målade väggar, tak, kupoler och valv.

En af haverne i Alhambra
En av trädgårdarna i Alhambra

Karl Den Femtes Palats

Alhambra ödelades delvis när morerna drevs iväg från Granada år 1492. Kejsare Karl V (kung mellan 1516-56) byggde sedan om och rev flera byggnader för att göra plats till ett monumentalt palats som uppfördes 1527 i en renässansstil inspirerad från Italien. Arkitekten var dock spansk. Palatset anses vara ett av Spaniens vackraste renässanskomplex, men trots detta passer det inte in i den övriga ”1000 och en natt”-stilen. Palatset huserar på markplan ett arkeologiskt museum, med fynd från Alhambra-höjden. På översta våningen är ett konstmuseum med målningar och religiösa skulpturer.

Generalife

Namnet kommer från det arabiska ordet jannat al-rif som betyder (bygg)mästarens trädgård. Genaralige är en trädgårdsanläggning belägen på en höjd. Trädgården är anlagd i början av 1300-talet. Patio de Acequia (den centrala gården) har bevarat strukturen i den typiska moriska trädgårdsanläggningen. Formen är smal, rektangulär med en kanal som på mitten skärs av på tvären av en annan kanal. Härifrån utgår ett bevattningssystem som vattnar en rad blomsterbäddar och trapp-partier. Till trädgården hör ett mindre slott uppfört på 1200-talet – det finns dock inte mycket kvar av detta slott.

Hitta resor till Andalusien med Hideaways här

Skriven av
Mer från Marie

Algarve är mycket mer än bara sol och strand

Jag har haft några av mina bästa semesterupplevelser i Portugal, i regionen...
Läs mer

Kommentera